Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ιστορία 12: Ο ρινόκερος

                                         
Έχετε δει ρινόκερο; Αν δεν έχετε δει πριν πούμε την ιστορία μας πρέπει να πούμε τι είναι ρινόκερος. 
Να τι λέει ένας Άραβας παραμυθάς. 

      «........Είδα σ’ εκείνη τη χερσόνησο ένα είδος ζώου που το λένε Ρινόκερο και που βόσκει όπως τ’ άλογα και οι βούβαλοι, στα δικά μας τα μέρη. Μα είναι πελώριο ζώο, πιο μεγάλο κι απ’ τη γκαμήλα, και σαν κι αυτήν τρέφεται με φύλλα και κλαδιά  των δέντρων. Είναι παράξενο κι αξιοθαύμαστο δημιούργημα μ’ ένα μεγάλο και σκληρό κέρατο στη μέση του κεφαλιού του, μακρύ δέκα σπιθαμές και παραπάνω, που όταν σπάσει κανείς στη μέση, βρίσκει λένε μέσα μια εικόνα ανθρώπου. Ταξιδιώτες και προσκυνητάδες και έμποροι δηλώνουν πως αυτό το ζώο είναι ικανό να σηκώσει στο κέρατό του έναν ελέφαντα, και να περιφέρεται μ’ αυτόν σ’  όλη τη χερσόνησο και στ’ ακρογιάλια, χωρίς να ενοχλείται από το βάρος, τέτοια δύναμη έχει.......» 

Σκεφτείτε  λοιπόν τώρα μετά από την περιγραφή αυτή  πόσο τα σαρκοφάγα ζώα φοβόντουσαν το ρινόκερο την εποχή που είχαν πόλεμο με τα φυτοφάγα.    
Ο ρινόκερος ήταν ο αρχηγός των φυτοφάγων ζώων. Τα σαρκοφάγα εξαιτίας του δεν μπορούσαν να φαν τα φυτοφάγα και γι’ αυτό έψαχναν τρόπους να βγάλουν  απ’ τη μέση  το ρινόκερο. 

            Μια μέρα ο ρινόκερος πήρε ένα γράμμα. Το υπόγραφαν οι αρχηγοί των σαρκοφάγων. Το λιοντάρι, η τίγρης και η αλεπού. 
             « Θέλουμε να κάνουμε ειρήνη» έγραφε μέσα  το γράμμα. « Ο πόλεμος είναι πράγμα κακό. Επειδή η αιτία του πολέμου είμαστε εμείς τα σαρκοφάγα σας υποσχόμαστε να μην βάλουμε κρέας ποτέ ξανά στο στόμα μας. Θα τρώμε μόνο φύλλα, χόρτα, φρούτα, κλαδιά, γιαούρτι, μέλι και έντομα όπως και σεις. Σας προσκαλούμε λοιπόν να υπογράψουμε ειρήνη στο Μεγάλο Πράσινο Λιβάδι όταν το φεγγάρι θα είναι ολόκληρο. Μετά θα κάνουμε ένα μεγάλο γλέντι μόνο με τροφές φυτοφάγων, χωρίς κρέας, να γιορτάσουμε όλοι μαζί αδελφωμένοι την ειρήνη....»   

            Έτσι όταν το φεγγάρι έγινε ολόκληρο μαζεύτηκαν όλα τα φυτοφάγα: γκαμήλες, κατσίκες, πρόβατα, βόδια, άλογα, ιπποπόταμοι, ασβοί κλπ και με το ρινόκερο μπροστά πήγαν στο Μεγάλο Πράσινο Λιβάδι.     
            Εκεί βρήκαν μαζεμένα όλα τα σαρκοφάγα: σκύλους, γάτες, λεοπαρδάλεις, ύαινες, λύκους, αρκούδες, κλπ. Γύρω απ’ ένα μεγάλο τραπέζι που στη μέση κάθονταν οι αρχηγοί: το λιοντάρι, η τίγρης, και η αλεπού. 
             Αφού υπέγραψαν ειρήνη, άρχισε το γλέντι. Τραγούδι, μουσική, χορός, κρασί και άφθονο φαγητό. Μα πουθενά, πουθενά δεν υπήρχε ίχνος από κρέας. Μόνο φύλλα, χόρτα, φρούτα, κλαδιά, γιαούρτι, μέλι και έντομα. Ήταν όμως πολύ περίεργο να βλέπεις όλα τα ζώα αδελφωμένα  να γλεντούν, να τραγουδούν και να συζητούν.   
             
Προς το πρωί το λιοντάρι, η τίγρης και η αλεπού είπανε στο Ρινόκερο.
            -Ρινόκερε, εμείς τα σαρκοφάγα απαρνηθήκαμε το κρέας για την ειρήνη. Εσύ όμως κουβαλάς ακόμα μαζί σου το μεγαλύτερο κέρατο που είναι σύμβολο πολέμου. Σε μια τέτοια στιγμή αδελφοσύνης δεν πρέπει να το φοράς. Πέταξέ το λοιπόν. Η σημερινή μέρα είναι ιερή...
            Ο ρινόκερος απονήρευτος όπως ήταν τους πίστεψε.
Έβγαλε το κέρατο του και το πέταξε.
            Και τότε, θαρρείς πως αυτό ήταν το σύνθημα, τα σαρκοφάγα χίμηξαν στα φυτοφάγα. Έγινε μακελειό.
            Όταν ξημέρωσε το λιβάδι ήτανε κόκκινο από το αίμα των φυτοφάγων που δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν. 

            Από τότε ο ρινόκερος κυκλοφορεί πάντα με το κέρατο στο κεφάλι, και δεν πιστεύει πια σε καμιά υπόσχεση των σαρκοφάγων για ειρήνη με τα φυτοφάγα. Αν περάσει ποτέ ρινόκερος από μπροστά σας είναι σίγουρο πως θα το καταλάβετε. Είναι ένα πολύ παράξενο ζώο στην εμφάνιση για να περάσει απαρατήρητο. 
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου